Dirk Stallaert - zelfportret

HetUNIVERSUMvanDirkStallaert - nieuwsblog

In afwachting van een soortgelijk systeem op de échte Dirk Stallaert-site, kan je alvast op deze blog terecht voor de laatste nieuwtjes rond albums, signeersessies en dergelijke meer. Filip & Filip

06 juni 2007

Jos Vanspauwen - inkting Mieleke, Melleke, Mol 3

Net zoals vele andere tekenaars tekent Jos Vanspauwen van kleinsbeen aan, zijn bijnaam in de familie was niet voor niets “Mijnheer Potlood”, Jos tekende toen nogal veel Jerommekes en andere bekende stripfiguren. Later studeerde hij af op de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Hasselt, met twee specialisatiejaren, waarbij veel model- en perspectieftekenen aan te pas kwam.

Zijn eerste ernstige werk was “Het web van hij”, een album dat hij uitwerkte met Noël Slangen. In de jaren ’80 solliciteerde hij bij Studio Vandersteen: uit de ongeveer 200 kandidaten behoorde hij tot de drie gelukkigen en kon hij aan de slag als potloodtekenaar en later als inkter voor de Duitse stripreeks Bessy. Na de stopzetting van deze reeks in Duitsland werkte hij als losse tekenaar voor diverse weekend-krantjes. Daarnaast maakt hij een realistisch verhaal dat later gepubliceerd werd in de Ford Krant te Genk. In Jet-Magazine verschenen ook diverse kartoens van zijn hand en voor “De Vinstermik”, een lokaal krantje, maakte hij tweewekelijks een gag van een halve plaat rond de figuur Luk.
In de jaren ’90 heeft hij ook meegewerkt aan De Smurfen, bij Studio Peyo.

Sinds 2004 inkt hij de verhalen van Stam & Pilou voor Studio Max, iets wat hij tot op de dag van vandaag nog steeds doet. In die periode heeft hij ook met Ivan Claeys, als scenarist, een verhaal van 16 pagina’s uitgewerkt over het Borrelmanneke van Hasselt.

Naast het – digitale – inkten van Mieleke, Melleke, Mol (vanaf album 3) voor Dirk Stallaert, ging hij ook in op het voorstel van Marc Verhaegen om mee te werken aan zijn project Michiel De Ruyter, dat hij eveneens digitaal geïnkt heeft. Sindsdien werkt hij ook mee aan Senne & Sanne, ook van de hand van Verhaegen.

Daarnaast maakt Jos Vanspauwen - als er tijd voor over is - ook nog karikaturen.

Zijn grote voorbeelden zijn Marc Sleen, Willy Vandersteen, Jef Nys en Hergé. Daarnaast gaat zijn voorkeur ook uit naar Franz en Yves Swolfs.

1 Comments:

  • At 7:00 a.m., Blogger 文章 said…

    Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

     

Een reactie posten

<< Home